Dawniej mycie lodówki było wręcz rytuałem, bo przecież co czas jakiś trzeba było lodówkę rozmrozić. Przy technologii No Frost mycie może zająć kilka minut i nie trzeba się w to szczególnie angażować, choć warto! Lodówka, która nie jest regularnie myta, staje się siedliskiem bakterii i grzybów, które w zimnie może i wolniej, ale też się mnożą. A czym najlepiej myć lodówkę? O, tu propozycji jest wiele.
Przygotowanie do mycia lodówki
Generalnie dobrym punktem startu będzie instrukcja obsługi. Nie będzie w niej zwykle napisane, czym lodówkę myć, ale na pewno będzie wymienione kilka środków, którymi tego robić nie należy. Odpadną bardzo silne detergenty (wybielacze, środki do mycia piekarników itd.), ale czasem producent wyraźnie zaznaczy, że nie należy lodówki myć detergentami kwasowymi, co wykluczy też wiele metod domowych. Oczywiście, że po jednym, dwóch czy nawet dziesięciu naruszeniach tych zasad, nic złego się nie stanie, ale pamiętaj, że z lodówki będziesz korzystać długie lata i nie warto ryzykować.
W każdym sklepie dziś można kupić też specjalistyczny płyn do mycia lodówek i zamrażarek.
Po drugie – każdy producent zaleca najpierw odłączyć lodówkę od zasilania. Nie wyłączyć przyciskiem, tylko wyjąć wtyczkę z gniazda. Czy mycie lodówki podłączonej do sieci jest bezpieczne? Tak, o ile każdy element instalacji jest sprawny, ale ryzykować i tak nie warto.
Czym myć lodówkę: jakie są możliwości?
- Woda z octem
Do mycia lodówki bardzo często poleca się wodę z octem. Zaletą tej metody jest oczywiście niski koszt i faktycznie dość skuteczne usuwanie różnych organicznych zanieczyszczeń. Ale są też wady, bo zapach octu to naprawdę nic przyjemnego, a jego wypłukanie wcale nie jest takie łatwe. Inna sprawa, że w niektórych przypadkach producenci będą odradzali użycie octu i chyba dobrze ich w tej kwestii posłuchać. - Płyn do okien
Po drugie – do umycia lodówki nadaje się płyn do okien. W zasadzie często niezbyt różni się od wody z octem, ale ponieważ jest w butelce ze spryskiwaczem, to łatwiej się go nakłada i dociera on nawet we wszystkie wycięcia na półki i inne zakamarki, co zawsze zwiększa poziom higieny. - Płyn do naczyń lub mydło
Woda z mydłem albo gąbka z kropelką płynu do naczyń sprawdzają się zupełnie dobrze. Należy tylko pamiętać, aby do mycia lodówki używać tylko miękkiej ściereczki albo gąbki po tej delikatnej stronie, żeby nie rysować powłok, bo w nich będą się później szybciej namnażały drobnoustroje. - Płyn do mycia lodówek
W każdym sklepie dziś można kupić też specjalistyczny płyn do mycia lodówek i zamrażarek. Jego największą zaletą jest działanie bakteriostatyczne, co sprawia, że lodówka na dłużej pozostaje czysta. Cena takiego środka bywa jednak dość wysoka, a nie każdy działa równie skutecznie, więc choć będzie to zawsze zalecane rozwiązanie, warto – przed sięgnięciem po taki preparat – wykorzystać te środki, które już ma się pod ręką.
Jak optycznie powiększyć małą kuchnię? Wskazówki
Czego użyć do czyszczenia lodówki?
Przede wszystkim należy pamiętać, że lodówki są wewnątrz wykończone dość delikatnymi powłokami, które dość łatwo jest zarysować, co może być przyczyną poważniejszych problemów. I dlatego od razu odpadają wszystkie druciaki, a nawet szorstka strona gąbki. W grze pozostają miękkie zmywaki kuchenne, bawełniane ściereczki, ręczniki papierowe lub mikrofibra.
- Zwróć uwagę, aby akcesoria, których używasz do mycia lodówki, nie mogły zarysować jej powłoki.
- Dobieraj takie akcesoria, które nie zostawiają pyłków, nie rozrywają się i stwarzają ryzyka, że jakieś ich fragmenty zostaną w lodówce. To ważne, ponieważ mogłyby zatkać odpływ do skraplacza.
- Sam odpływ też dobrze jest przeczyścić. Wielu producentów dodaje specjalne akcesorium do tego służące, a jeśli go nie masz, możesz użyć na przykład szczoteczki do czyszczenia słomek.
Modna kuchnia - 10 wskazówek TUTAJ
Technika mycia lodówki – to ma znaczenie
Lodówkę zawsze myj od góry, do dołu. Staraj się maksymalnie efektywnie zbierać zabrudzenia, a nie rozciągać je po całej powierzchni. Jeśli lodówka była bardzo brudna, zmień ściereczkę i powtórz całą operację.
Do mycia lodówki bardzo często poleca się wodę z octem.
Teoretycznie po dokładnym wytarciu lodówki do sucha (zrób to, zanim ją znów uruchomisz) nie powinny już zostać na ściankach resztki detergentu, ale jeśli chcesz mieć pewność, możesz zawsze przetrzeć lodówkę czystą wodą, a dopiero później wytrzeć.
Jak dobierać środki czyszczące do lodówki?
Spośród tych środków czyszczących, które w ogóle nadają się do lodówek (pamiętaj, że odpadają wszystkie agresywne i ścierne), warto wybrać ten najlepszy. Czym się przy tym kierować?
- Powinien być to środek delikatny, a więc na bazie w miarę łagodny detergentów. Jeśli produkt, którego zamierzasz użyć, ma w składzie silne detergenty (nawet SLS lub SLES), warto po prostu używać go jak najmniej lub przed użyciem rozcieńczyć.
- Generalnie dobrym rozwiązaniem jest używanie detergentów naturalnych. Zwykle szybciej ulegają one degradacji, co oznacza, że nawet jeśli na ściankach lodówki zostaną jakieś ich resztki, to szybko się rozłożą.
- Postaraj się – nie tylko zresztą w przypadku lodówki – wybierać takie środki czyszczące, które nie zawierają barwników. Nie mają one żadnej sensownej roli, a w lodówkach wykończonych na biało często mogą dodatkowo powodować delikatne zabarwienie ścian, co na pewno nie wpłynie pozytywnie na estetykę.
- Jeśli w środku, którego używasz, znajdują się aromaty (skądinąd sens ich dodawania też jest obecnie tematem dyskusji), to wybieraj raczej te w miarę delikatne. Generalnie to nic przyjemnego, jeśli lodówka przez tydzień po umyciu cały czas pachnie miętowym płynem do naczyń.
O czym jeszcze musisz pamiętać?
Mycie lodówki zawsze musi obejmować nie tylko ścianki, ale też wszystkie półki i inne akcesoria. Najczęściej można je nawet włożyć do zmywarki, jeśli tylko się zmieszczą. Wyczyścić też trzeba uszczelkę wokół drzwi. Jeśli ma ona skomplikowane wycięcia, to pomocne mogą się okazać choćby patyczki higieniczne.
Powinien być to środek delikatny, a więc na bazie w miarę łagodny detergentów.
Warto od razu też umyć lodówkę z zewnątrz. Tutaj już możesz użyć praktycznie dowolnych środków czystości i akcesoriów, pamiętając tylko o tym, żeby nie porysować powłoki. Po zakończeniu czyszczenia warto w środku umieścić węglowy pochłaniacz zapachów – to ważne szczególnie w starszych lodówkach, które siłą rzeczy już szybciej łapią nieprzyjemny aromat.