Nowoczesna kuchnia krok po kroku – poradnik projektowania wnętrz. Zobacz, jak zaaranżować kuchnię w stylu nowoczesnym.
Nowoczesna kuchnia – podstawą dobry projekt wnętrza. 5 zasad aranżacji
Aranżacja kuchni nowoczesnej może obejmować zarówno pomieszczenie zamknięte, jak i otwarte na salon, jadalnię czy korytarz. Projektując kuchnię samodzielnie lub z pomocą architekta wnętrz, prócz kwestii estetycznych należy skupić się na naszej wygodzie i funkcjonalności wnętrza. Wykonywaniu prac kuchennych będzie sprzyjać dostosowanie się do zasad ergonomii. Między innymi skróci się czas przygotowywania posiłków, a także zmniejszy się dystans pokonywany pomiędzy ciągami roboczymi.
Kuchnię warto podzielić na pięć stref roboczych oraz wyznaczyć trójkąt roboczy. Kolejność rozmieszczenia stref odpowiada czynnościom, które wykonujemy w kuchni – strefa zapasów powinna znaleźć się jak najbliżej drzwi.
Strefy robocze w kuchni to:
- strefa zapasów (lodówka, zamrażarka, szafki kuchenne do przechowywania żywności, która nie wymaga chłodzenia);
- strefa przechowywania (szafki, szuflady, półki, regały, na których będą przechowywane np. garnki, naczynia, gadżety kuchenne itp.);
- strefa przygotowywania posiłków (blaty robocze, i często również wyspa kuchenna);
- strefa gotowania (kuchenka, płyta grzewcza, piekarnik, kuchenka mikrofalowa, okap);
- strefa zmywania (zlewozmywak, zmywarka, szafka pod zlewem).
Trójkąt roboczy jest rysowany w odniesieniu do rzutów pomieszczenia. Jego trzy wierzchołki tworzą najważniejsze elementy wyposażenia kuchni: lodówka, kuchenka (płyta grzewcza), zlewozmywak. Łączna długość boków trójkąta nie powinna przekraczać 7 metrów, natomiast zalecane odległości pomiędzy trzema elementami prezentują się następująco:
- odległość między lodówką a kuchenką – wynosi od 120 do 270 cm;
- odległość między lodówką a zlewem – od 120 do 210 centymetrów;
- odległość pomiędzy zlewem a kuchenką – wynosi od 120 do 210 cm lub 90 cm w przypadku małych kuchni.
Nowoczesna aranżacja kuchni powinna zostać dopasowana do potrzeb użytkowników. Zwłaszcza blaty, o minimalnej długości 120 cm, powinny być ulokowane na takiej wysokości, by nie utrudniały przygotowywania posiłków. Aby dopasować wysokość blatów, należy zmierzyć odległość od zgiętego łokcia do podłogi, a następnie od wyniku odjąć 15 cm. Przy czym warto podkreślić, że standardowe szafki dolne mają ok. 85 cm wysokości.
1. Dopasuj układ do możliwości pomieszczenia
Ważną kwestią w projektowaniu funkcjonalnej kuchni jest wybór układu, czyli rozmieszczenia mebli i urządzeń kuchennych.
- Zabudowa jednorzędowa – układ jednorzędowy sprawdza się małych kuchniach zamkniętych, aneksach kuchennych oraz w kuchniach otwartych na salon; elementy zabudowy i sprzęt AGD planuje się wzdłuż jeden ściany. Zabudowa liniowa uniemożliwia wprowadzenie zasady trójkąta roboczego.
- Zabudowa dwurzędowa – to dwa ciągi robocze rozmieszczone naprzeciwko siebie. Projektując układ dwurzędowy, należy zwrócić uwagę na to, by pomiędzy ciągami roboczymi pozostawić minimum 90 cm wolnej przestrzeni, a najlepiej – 120 cm.
- Zabudowa w kształcie litery L – elementy kuchennej zabudowy prowadzone są wzdłuż dwóch ścian, natomiast pomiędzy ciągami roboczymi powstaje kąt prosty. „L-ka” sprawdza się również w małych kuchniach i zapewnia wiele możliwości aranżacyjnych.
- Zabudowa w kształcie litery U – dedykowana jest zwłaszcza do wnętrz o średnim i dużym metrażu. Ten układ optymalnie wykorzystuje dostępną przestrzeń do przechowywania.
- Zabudowa w kształcie litery G – to rozbudowana wersja układu w literę U, a rozbudowa dotyczy zwłaszcza wprowadzenia wyspy kuchennej czy wysuwanych blatów. Rodzaj zabudowy polecany jest do kuchni średnich i dużych. Należy pamiętać, że w tym układzie do zagospodarowania będą narożniki, co będzie wiązać się z zakupem szafek z systemami narożnymi.
- Kuchnia otwarta – projektowana jest zarówno w blokach, jak i w domach jednorodzinnych. Zaletą takiej kuchni jest możliwość większej integracji z domownikami lub gośćmi podczas przygotowywania posiłków. Kuchnię najczęściej lokuje się w przestrzeni salonu i wówczas należy wydzielić strefę dzienną oraz strefę kuchenną.
2. Zadbaj o nowoczesne oświetlenie kuchni
W minimalistycznej kuchni efekt świetlny odgrywa kluczową rolę. Odpowiednio dobrane oświetlenie może podkreślić prostotę form, a jednocześnie stworzyć ciepłą i przytulną atmosferę. Unikajmy wyboru jednego, głównego źródła światła, natomiast połączmy je ze światłem punktowym, doświetlając: blaty kuchenne, okolice zlewu, okolice kuchenki lub płyty grzewczej, wyspę kuchenną, stół.
Oświetlenie główne w nowoczesnej kuchni powinno być równomierne i dobrze rozproszone. Popularnym wyborem są nowoczesne lampy sufitowe o prostych, geometrycznych kształtach. Mogą to być zarówno plafony, jak i stylowe żyrandole. Zwłaszcza metalowe oprawy lub proste, szklane klosze doskonale wpisują się w nowoczesną estetykę.
Współcześnie w kuchniach często stosuje się oświetlenie wbudowane w szafki, półki lub witryny. Tego typu oświetlenie dodaje wnętrzu głębi i elegancji, a jednocześnie podkreśla nowoczesny charakter mebli. W roli punktowego oświetlenia sprawdzają się także liniowe światła LED zamontowane pod szafkami czy wzdłuż blatu. Zapewniają one równomierne oświetlenie przestrzeni roboczej, nie zakłócając przy tym aranżacji.
Uwaga: Warto wybierać energooszczędne źródła światła. Jeżeli zależy nam na przytulnym charakterze kuchni, to barwa żarówki powinna być zbliżona do barwy światła naturalnego.
3. Meble kuchenne i dodatki do nowoczesnej kuchni
Współcześnie w kuchniach króluje wysoka zabudowa. Zaprojektowanie szafek pod sam sufit pozwoli nam stworzyć niezbędne miejsce do przechowywania, a także ułatwi utrzymanie czystości – nie będziemy musieli sięgać do trudno dostępnych zakamarków wiszących szafek. Zabudowa pod sam sufit może jednak wizualnie przytłoczyć przestrzeń zwłaszcza w kuchni o małym metrażu.
Fronty mebli kuchennych mogą być wykończone na wysoki połysk lub matowe. Coraz częściej inwestorzy decydują się na kuchnie na wymiar, dzięki czemu maksymalnie wykorzystuje się możliwości wnętrza. Jeżeli zależy nam na spójnej aranżacji, to można zlecić także wykonanie stołu z krzesłami z tych samych materiałów, co szafki kuchenne. W nowoczesnej kuchni stół powinien być prosty, ale elegancki. Dobrym wyborem są stoły o prostokątnych lub okrągłych blatach, wykonane z drewna, szkła lub z metalu. Warto zwrócić uwagę na możliwość rozkładania stołu, zwłaszcza w mniejszych kuchniach. Krzesła mogą być wykonane z drewna, z metalu lub tapicerowane. Ważne, aby ich forma była zgodna z ogólnym stylem kuchni i przede wszystkim wygodna.
W nowoczesnej kuchni nie może zabraknąć wyspy lub półwyspu kuchennego – oczywiście, jeżeli pozwala na to metraż. Wyspa to nie tylko popularny dodatek, ale również praktyczny mebel, który może pełnić kilka funkcji. Wyspę kuchenną można wyposażyć w: płytę grzewczą, zlewozmywak, piekarnik. Co więcej, wybierając wyspę lub półwysep o wysokości powyżej 100 centymetrów i dokupując krzesła barowe lub chokery, możemy stworzyć designerski stół.
Wybierając dodatki do kuchni, warto postawić na minimalizm i prostotę – wnętrze nie powinno być przeładowane dekoracjami. Kilka starannie dobranych elementów – jak eleganckie wazony, rośliny doniczkowe, designerskie obrazy – w zupełności wystarczy, aby nadać kuchni indywidualnego charakteru. Również tekstylia i akcesoria kuchenne mogą wprowadzić do kuchni powiew świeżości lub odrobinę koloru dla przełamania aranżacji. Warto zainwestować w gładkie zasłony lub rolety w stonowanych kolorach, które dopełnią całość.
Skup się na prostych formach i minimalizmie
W kuchni w stylu nowoczesnym królują proste formy i minimalizm. Dla podkreślenia prostych linii mebli kuchennych możemy wybrać szafki pozbawione uchwytów. Te modne współcześnie modele tworzą z frontem jedną, zintegrowaną płaszczyznę – mechanizm otwierania szafek określany jest jako tip-on. Jeśli chcemy jednak pozostawić uchwyty, to możemy decydować się na płaskie ze stali nierdzewnej.
4. Kolory do kuchni w stylu nowoczesnym
Wybór kolorów do nowoczesnej kuchni jest kluczowy, ponieważ może wpływać na atmosferę i odbiór całego wnętrza. W aranżacjach kuchni królują przede wszystkim odcienie bieli, szarości i czerni.
Klasyczna i ponadczasowa biel nada kuchni przestronności, lekkości, świeżości. Urządzając kuchnię w jasnych kolorach, sprawimy, że optycznie będzie ona wyglądać na większą i jaśniejszą, co jest szczególnie ważne w mniejszych pomieszczeniach. Biel może stanowić bazę kolorystyczną – stosuje się ją frontach szafek, na ścianach, a także na blatach. Dobrze współgra z kolorem naturalnego drewna.
Szary idealnie wpisuje się w nowoczesność we wnętrzu. To barwa neutralna, ale jednocześnie elegancka. Dobrze wygląda zarówno jako kolor frontów, jak i na ścianach oraz na podłodze. W nowoczesnych aranżacjach wykorzystywany jest zwłaszcza szary beton architektoniczny.
Kuchnia w kolorze czarnym to dość odważny, ale elegancki wybór. Czerń jest stosowana na frontach szafek, na blatach, a także jako akcent na ścianach, bateriach kuchennych, czy w postaci dodatków.
Inne propozycje kolorystyczne to:
- beże – wprowadzają do kuchni ciepło i przytulną atmosferę; są uniwersalne, subtelne i neutralne; popularnością cieszy się zwłaszcza kaszmir;
- kolory pastelowe – pastele nadają wnętrzu lekkości i romantycznego charakteru;
- granat i odcienie niebieskiego – dobrze komponują się zwłaszcza na frontach szafek oraz jako wyrazisty akcent kolorystyczny dekoracji kuchennych;
- butelkowa zieleń – butelkowa zieleń oraz kolor oliwkowy dodają kuchni naturalności, nawiązując do natury.
5. Materiały do nowoczesnej kuchni – co się sprawdzi?
Wybierając elementy wyposażenia, warto postawić na surowce trwałe i wysokiej jakości. Przy czym styl nowoczesny w porównaniu ze stylem skandynawskim czy boho nie będzie bazować wyłącznie na naturalnych materiałach. Oczywiście, w swoim projekcie kuchni możemy uwzględnić meble kuchenne wykonane z litego drewna, pamiętajmy jednak o tym, że gatunki egzotyczne są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne i działanie wilgoci niż np. rodzimy dąb. Fronty mebli mogą być wykonane m.in. z płyt MDF, laminatów czy ze stali. Ponownie podkreślimy, że ważna jest jednak jakość ich wykończenia oraz wytrzymałość.
W nowoczesnej kuchni blaty pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale również estetyczną, podkreślając charakter wnętrza. Często wybierane są blaty: z naturalnego kamienia (granit czy marmur), z drewna, ze szkła, ze stali, z płyt MDF wzmocnionych kompozytem. Nowoczesnym rozwiązaniem są również blaty HPL, które łączą zalety kamienia i laminatu. Są ultracienkie, odporne na zarysowania i wilgoć, a także dostępne w różnych kolorach. Popularnością cieszy się także dakton (powierzchnia blatów pozbawiona jest porów, wykazuje wysoką odporność na uszkodzenia i działanie wody) oraz silestone (składa się w ponad 90% z naturalnego kwarcu).
Przeczytaj również: Co na ścianę w kuchni – top 10 pomysłów!
[BONUS] Przykłady aranżacji kuchni w stylu nowoczesnym
Szukasz pomysłu na nowoczesną kuchnię? Poniżej prezentujemy przykłady aranżacji kuchni w stylu nowoczesnym.