Kolorowe pisanki są najważniejszą ozdobą wielkanocnego stołu. Masz jednak wątpliwości, czy do jedzenia chcesz przemycić te wszystkie składniki chemiczne, zawarte w gotowych barwnikach do jajek?
I słusznie. Jajka możesz też zabarwić w naturalny sposób, a jeśli wykorzystasz do tego kilka prostych trików, to stworzysz też na nich bajeczne i oryginalne wzory. To będą najpiękniejsze pisanki, a do ich farbowania, zdecydowanie znajdziesz wszystko w swoim domu! Koniecznie więc sprawdź, jak naturalnie barwić jajka?
Co potrzebujesz do farbowania jajek?
Bez dwóch zdań jeśli jest Wielkanoc, to muszą być i kolorowe jajka. Nasze babcie kiedyś do farbowania jajek używały wywaru z łupin cebuli albo buraków. Potem brały igiełkę albo szpilkę i godzinami rysowały na jajkach fenomenalne wzory. Dziś w domu znajdziesz o wiele więcej kolorów do barwienia jajek niż tylko brązowy czy czerwony i to bez kupowania gotowych, sztucznych, niekoniecznie zdrowych dla naszego organizmu barwników.
Naturalne barwniki do farbowania najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Czego więc potrzebujesz?
- Przede wszystkim garnek, ale najlepiej taki drugiej świeżości, który i tak zamierzałaś wyrzucić. Po naturalnym barwieniu mogą na nim zostać mało estetyczne naloty. Do uzyskania nawet kilku kolorów, też wystarczy jedno naczynie. Kolory możesz tworzyć jeden po drugim.
- Komponenty barwiące.
W aptekach znajdziesz też sproszkowane farby o naturalnym składzie. Też możesz je z powodzeniem wykorzystać. Wtedy na kilka jajek wystarczy jedynie 30 gram proszku. Mieszasz go z wodą, a potem barwisz w nim jajka. Jeśli wolisz naturalne składniki z domowej szafki czy lodówki, to potrzebujesz ich zdecydowanie w większej ilości, nawet do trzech szklanek. Choć wszystko oczywiście zależy od tego, jak intensywny kolor chcesz ostatecznie uzyskać.
Kolory, które możesz uzyskać do barwienia jajek
- Biały – jeśli brązowe skorupki jajek chcesz wybielić, to włóż je na kilka minut do wody z octem (nie przesadzaj jednak z ilością), zdecydowanie wystarczą dwie łyżki stołowe octu na litr wody,
- Żółty – szklanka kurkumy, albo mocny wywar z rumianku. Najlepsza będzie jednak kurkuma, a na kilka jajek użyj minimum jednej szklanki tej przyprawy,
- Pomarańczowy – miąższ dyni, marchew (sok albo starta marchewka na drobnych oczkach tarki),
- Czerwony – plastry buraków, owoce czarnego bzu albo łupiny czerwonej cebuli. Najbardziej intensywny kolor uzyskasz dodając do wywaru świeże buraki, około1 kg na 1 litr wody. Łupin też będziesz potrzebować przynajmniej dwie szklanki. Dla lepszego efektu dodaj kilka kropel octu. Jeśli wrzucisz mniej buraków, to uzyskasz jaśniejszy, różowy kolor.
- Zielony – minimum trzy szklanki liści szpinaku, suszonej pokrzywy, albo młodej trawy. Analogicznie znów dodaj mniej, jeśli chcesz uzyskać jaśniejszy kolor.
- Brązowy – kawa, czarna herbata albo łupiny cebuli, sprawdzą się też łupiny orzecha włoskiego,
- Niebieski albo fioletowy – świeże jagody,
- Granatowy – czerwona kapusta z domieszką octu,
- Czarny – kora olchy lub dębu, alternatywnie spora ilość łupin orzecha włoskiego.
Bez dwóch zdań jeśli jest Wielkanoc, to muszą być i kolorowe jajka.
Jak wykonać barwnik do jajek?
Naturalne barwniki do farbowania najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po pierwsze użyjesz do tego tylko jednego garnka (masz więcej czasu na przygotowania każdego z kolorów), po drugie przygotowany barwnik musi trochę odczekać, zanim zostanie wykorzystany do malowania jajek.
Szukasz inspiracji na wiązankę? Zobacz tutaj
Na początku połącz konkretny składnik z wodą (najlepiej zawsze na 1 litr wody), doprowadź do wrzenia i gotuj od 5 do 15 minut, dodając do wywaru kilka kropel octu. Następnie wywar odstaw na kolejnych 15 – 30 minut, a po tym czasie odcedź zagotowane składniki przez sito i gotowy barwnik zostaw minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Jak barwić jajka?
Metody barwienia są dwie: z ugotowanymi i surowymi jajkami.
Jak barwić ugotowane już jajka?
Jeszcze ciepłe i świeże ugotowane jajka włóż do ciepłej wody. Możesz poczekać do wystygnięcia, ale i zostawić w wywarze na całą noc. Pamiętaj, że jajka z brązową skorupką mogą się nieco trudniej barwić. Dlatego, zwłaszcza w przypadku jaśniejszych kolorów, lepsze będą białe skorupki.
Kolorowe pisanki są same w sobie ozdobą.
Jak barwić surowe jajka?
Znacznie intensywniejszy kolor uzyskasz, gotując surowe jajka w przygotowanym wcześniej zimnym barwniku. Musisz jednak mieć na uwadze, że moc koloru zależy również od ilości dodanego komponentu. Dlatego jeśli chcesz uzyskać np. ciemny brąz, to musisz dodać naprawdę bardzo dużo kory albo łupin orzechów włoskich. Podobnie jest z kolorem czerwonym – niezbędna będzie spora ilość buraków czy łupin z cebuli. Te możesz jednak uzbierać wcześniej, podczas przygotowania posiłków.
Wzory na jajkach – jak je wykonać?
Kolorowe pisanki są same w sobie ozdobą. Jeśli jednak dla Ciebie są zbyt monotonne, to możesz pokusić się o wykonanie na nich różnych wzorów DIY. Te zrobisz w tradycyjny sposób, skrobiąc szpilką (jak nasze babcie kiedyś) ciekawe wzory, ale i używając octu czy soku z cytryny i patyczka kosmetycznego. Im dłużej przytrzymasz patyczek z octem na skorupce jajka, tym jaśniejszy kolor uzyskasz. Możesz więc wykonać np. kropki na jajku (przykładając patyczek zanurzony w occie, w różnych miejscach), możesz też wymalować zajączka, napisać Wesołych Świąt, albo pokusić się o różne wzory – kwiatki, obręcze itp.
Metody barwienia są dwie: z ugotowanymi i surowymi jajkami.
Dobre porady przy barwieniu jajek
- jeśli chcesz, by jajka miały przyjemnie błyszczący wygląd, to natrzyj je po barwieniu olejem albo masłem,
- by jajka nie pękały, to przynajmniej na dwie godziny przed gotowaniem, wyciągnij je z lodówki, by je ocieplić do minimum pokojowej temperatury i włóż do zimnej wody, a nie do wrzątku. Dobrze zadziała wcześniejsze namoczenie jajek w solonej wodzie,
- do farbowania używaj zawsze ochronnych rękawiczek – inaczej zwłaszcza przy intensywniejszych kolorach, pozostanie nieładny nalot na dłoniach i paznokciach,
- dla uzyskania jednolitego koloru, jajka powinny być całkowicie zanurzone w wodzie.
Dzieci uwielbiają czas malowania jajek i z pewnością nie mogą się doczekać, kiedy wszystkie jajka do wielkanocnego śniadania będą mogły pomalować na różne kolory. Naturalne barwniki to świetny kompromis, by zapewnić najmłodszym wspaniałą frajdę przed świętami i mieć pewność, że gotowane i pomalowane jajka, będą zdrowe i smaczne.